Stotteren

In Nederland stotteren tussen de 150.000 en 200.000 mensen. Er zijn veel vormen van stotteren. De één herhaalt lettergrepen, woorden of zinsdelen. De ander blijft hangen op bepaalde letters, houdt klanken lang aan of blokkeert helemaal.

Kinderen

Stotteren begint meestal bij kinderen tussen de twee en zeven jaar. Bij de meeste kinderen gaat stotteren vanzelf over, sommigen hebben een behandeling door een logopedist of logopedist-stottertherapeut nodig.

Met vroegtijdige signalering en behandeling van stotteren (vanaf het 2de jaar en vóór het 7de jaar) zijn veel problemen op latere leeftijd te voorkomen.

Twijfelt u over het spreken van uw kind? Als uw kind begint te stotteren, dan kunt u daar behoorlijk van schrikken.

Met behulp van de Screeningslijst voor stotteren, die u in kunt vullen wanneer uw kind 2-7 jaar oud is, kunt u een indicatie van de ernst van het stotteren bij uw kind verkrijgen.

Jonge kinderen tot 7 jaar kunnen bij ons in de praktijk DCM of Lidcombe volgen.

Oudere kinderen kunnen leren om gemakkelijker te spreken en om te gaan met hun stotteren-gedachten-gevoelens.

Jongeren

Stotteren kan je behoorlijk in de weg zitten. Je gaat naar de middelbare school, je neemt een bijbaantje en wie weet wat voor studies en werk er nog volgen. Je ontmoet veel mensen, ontdekt hoe je zelf in elkaar steekt en wordt ook nog eens voor het eerst verliefd. Als dat nog niet genoeg is kan stotteren je behoorlijk onzeker maken.

Je kan op verschillende manieren met je stotteren omgaan.
Je kunt het bijvoorbeeld verbergen en angstig zijn om met andere te praten, dan is het erg lastig om contacten te leggen
Wat je beter kunt doen is je stotteren bespreekbaar maken door er open over te praten.

Leg een ander eens uit hoe het voor jou is om te stotteren, je zult dan het ijs breken en veel makkelijker vrienden maken.

Samen kijken we hoe we jou het beste kunnen helpen en maken we een plan van aanpak.

Therapiemogelijkheden:

  • stottertherapie
  • nlp
  • ademtraining
  • spreektechnieken
  • emotioneel lichaamswerk
  • emdr
  • spanningsreductie
  • presentatietraining
  • ret

Volwassenen

170.000 Nederlanders hebben er last van: stotteren. Voor de een niet zo’n probleem, voor anderen een reden om niet naar dat ene gezellige feestje te gaan of niet te solliciteren op die interessante functie waarbij je vaak voor groepen moet spreken.

Een verhaal

Erik Hollander (34) stottert en vertelt wat het voor hem betekent.
“In principe stotter ik altijd. Maar het komt en gaat in vlagen. Ik heb tijden dat ik nagenoeg vloeiend spreek en dan weer periodes waarin het minder gaat. Ik merk wel dat ik meer stotter als ik moe ben. Niet zo gek, want vloeiend praten vergt wel wat energie en concentratie. Het begon rond mijn tiende, vrij laat eigenlijk, en is sindsdien nooit meer weggegaan. Maar de afgelopen jaren gaat het wel een stuk beter: de intensiteit van het stotteren is afgenomen en ik heb er meer controle over.”

Samen kijken we hoe we jou het beste kunnen helpen en maken we een plan van aanpak.
Bron: NFS